- 1 liter tej
- 2 dl búzadara
- 3 tojás
- 1 ek narancsszörp
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 ek kristálycukor
- barackbefőtt
- A római tálat beáztatjuk 15-20 percre langyos vízbe, majd beleöntjük a szoba hőmérsékletű tejet és a szörpöt.
- A darát óvatosan, lassan beleszórjuk, úgy, hogy szórás közben egyenletesen süllyedjen le az edény aljára.
- Ha kész, fakanállal keverjük össze, tegyük hideg sütőbe és közepes fokozatra állítva kb. 25 percig süssük, hogy a dara megduzzadjon.
- Sütés közben, 2-3 alkalommal keverjük meg rúdmixerrel. Ha ez nincs, fakanállal is alaposan összekeverhetjük.
- Ha a dara megduzzadt vegyük ki a sütőből és fedő nélkül hagyjuk hűlni, amíg a tojássárgáját cukorral, vaníliás cukorral alaposan felverjük, majd a tojásfehérjét is habbá verjük.
- Alaposan keverjük a grízbe először a cukrozott tojássárgáját, majd a befőttet és végül óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje-habot.
- Tegyük vissza a sütőbe fedő nélkül és kb. 20-25 percig közepes fokozaton süssük.
- Ha kész, befőttel és tejszínhabbal tálaljuk.
Jó tanács!
Ne főzzük meg előre hagyományos módon a tejbegrízt, mert a hideg tálba öntve elpattanhat az edény! Ha hagyjuk kihűlni a grízt, akkor viszont a tojásfehérjehab esik össze.
Amikor a gríz elkészülte után kivesszük az edényt és összekeverjük a habot, zárjuk el a sütőt, de hagyjuk csukva az ajtaját, hogy ne hűljön le túlságosan. Így visszatehetjük az edényt, miután belekevertük a grízbe a hozzávalókat.
Semmiképpen ne hűljön se a sütő, se az edény tovább, mint amíg a tojássárgáját és a tojásfehérjét külön-külön felverjük. Utána azonnal tegyük vissza és gyújtsuk be a sütőt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése