Keresés ebben a blogban

Keresés a Google keresővel

Római tál

Már az ókori rómaiak is kímélően főztek, mert agyagedényeikben saját levükben párologtak az ételek.
A római tál, mint ahogy a neve is mutatja, a rómaiakról kapta a nevét, akik már az ókorban is használták az edényt, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Nálunk ismerik római tál, cserépedény, Pataki tál néven is.



A római tál megtartja az összes tápanyagot, mivel a főznivaló saját levében párolódik és nem öntjük ki a főzővízzel az értékes vitaminokat, ásványi anyagokat.
A cserépedényben akár zsiradék nélkül is főzhetünk, így a zsírmentes diétát tartók számára kifejezetten ajánlott a római tál. Ennek ellenére tökéletes magyaros sertéscsülök és még sok-sok étel készíthető benne! Egytálételek készítéséhez páratlan és szinte bármilyen egytálétel elkészíthető benne! Azonban sokan nem tudják, hogy leveseket és édességeket is lehet készíteni benne!



Fontos tudni a római tálról:
  • a római tálat első használat előtt alaposan súroljuk kis tiszta vízzel és puha kefével, majd legalább fél órán keresztül áztassuk hideg vízben.
  • minden használat előtt legalább 15 percig kell hideg vízben áztatni a cserép főzőedényt, a cserép fedővel együtt.
  • csak hideg sütőben használható a római tál, mert forró sütőbe téve az üveghez hasonlóan elpattanhat, vagy megrepedezhet. Ez balesetveszélyes is lehet, mert a szemmel nem látható repedések mentén az edény akármikor elpattanhat és súlyos égési sérüléseket okozhat, ha éppen akkor következik be, amikor az edényt éppen kivesszük a forró sütőből.
  • a római tálban hirtelen hőingadozás esetén hajszálrepedések keletkezhetnek, amin keresztül nem csak a készülő étel leve szivároghat ki, hanem az edény falán keresztül az edényben keletkező gőz elpárolog, így nem tudja kifejteni a megfelelő gőzáramlást. Az étel kiszárad, nem sül át rendesen, stb.
  • a római tálat soha ne rakjuk hideg felületre, miután kivettük a sütőből, mindig tegyünk alá legalább 1 db összehajtogatott konyharuhát.
  • mosogatáskor kerüljük a súrolószerek használatát, mert a mázas cserépedényekben súlyos károsodást okozhatnak, de nem tesz jót a mázatlan cserépedényeknek sem, mert az cseréptál apró pólusait a súrolószer finom szemcséi eltömítik és sütéskor kellemetlen szag- és ízanyagokat hagyhat az ételen.
  • mosogatószeres mosogatás előtt az cseréptálat 15-20 percre áztassuk tiszta vízbe, így alaposan megszívja magát és nem fogja magába szívni a mosogatószeres vizet. Áztatás után már mosogathatjuk mosogatószeres, nem túl meleg vízben súrolószer nélkül, csak a mosogatószivacs dörzsis felületét használva. 
  • Mosogatás után alaposan öblítsük ki tiszta, enyhén ecetes vízben és hagyjuk teljesen megszáradni mielőtt eltesszük. Az ecetes víz semlegesíti az edényben maradó ételszagot, de a legközelebbi használatra kiszellőzik és nem hagy ecetszagot a készülő ételen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése