Keresés ebben a blogban

Keresés a Google keresővel

2009. március 30., hétfő

Frankfurti leves - római tálban

Hozzávalók:
  • 1/2 kg kelkáposzta
  • 2 pár virsli
  • 1 ek olaj
  • 1 késhegynyi köménymag
  • 1 késhegynyi majoránna
  • 2 db húsleveskocka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • 1 csapott ek. liszt
  • ízlés szerint só, csemege piros paprika
Elkészítési idő: kb. 2 óra


  1. A római tálat beáztatjuk meleg vízbe a fedelével együtt.
  2. Ez alatt az idő alatt a káposzta leveleit vékony csíkokra vágjuk, enyhén besózzuk és állni hagyjuk.
  3. A köménymagot a felforrósított olajon kicsit megpattogtatjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és felengedjük kb. 1,5 liter vízzel.
  4. Beledobjuk a 2 db húsleveskockát, felforraljuk, majd hűlni hagyjuk.
  5. A káposztát kinyomkodjuk, beletesszük a cserépedénybe, megszórjuk majorannával, majd lassan felöntjük a már nem forró, csak meleg húslével.
  6. Bele tesszük az összezúzott fokhagymát, majd hideg sütőbe téve, közepes fokozaton kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. 
  7. A lisztet a tejföllel alaposan elkeverjük, majd óvatosan felhígítjuk a leves levével. 
  8. Beletesszük a tálba a felkarikázott virslit és óvatosan behabarjuk a tejföllel.
  9. Kb. 20 percre visszatesszük a sütőbe és készre főzzük
Takarékos tipp: a sütőt kb. 50 perc múlva nyugodtan elzárhatjuk, így a már keletkezett hő elég ahhoz, hogy a következő 10 percben még saját gőzében párolódjon a leves. 
Amíg behabarjuk, a sütőajtót hagyjuk zárva, hogy a lehető leglassabban hűljön, majd miután visszatettük a tálat, elegendő mindössze 10 percre begyújtani a lángot közepes fokozatra, majd elzárhatjuk. A cserépedényt ezután hagyjuk a sütőben, így amíg fogyasztható hőfokra hűl, a sütő melege elegendő a készre főzéshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése