- 1,5 kg krumpli
- 1/2 kg vegyes zöldség
- 2 dl tejföl
- ízlés szerint só, ételízesítő
- A cseréptálat fedővel együtt áztassuk be hideg vízbe.
- A krumplit héjastól enyhén sós vízben megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd hűlni hagyjuk.
- Eközben 4 tojást is keményre főzünk, hideg vízzel leöblítjük és szintén hűlni hagyjuk.
- A vegyes zöldséget 2-3 percre enyhén sós vízben előfőzzük, vagy párolóedényben, forró gőz fölött 4-5 percig pároljuk. (Ha fagyasztott zöldséget használunk, felolvasztás nélkül főzzük, vagy pároljuk elő és kétszer annyi időt számoljunk rá, mint a friss zöldségre).
- Rétegezzük le a cseréptálba a krumpli felét, majd 2 db főtt tojást és a zöldség felét.
- Ismételjük meg a rétegezést ebben a sorrendben. (Rétegek lerakása közben ízlés szerint fűszerezhetjük).
- A tejfölt alaposan keverjük el megmaradt 1 nyers tojással és csorgassuk a zöldségek tetejére úgy, hogy egyenletesen fedje.
- Fedjük le, majd tegyük hideg sütőbe. Közepesre állított fokozaton 1 óráig süssük.
Takarékos tipp: a római tálban készült rakott krumplihoz elegendő a sütőt kb. 40-45 percig bekapcsolva hagyni, majd zárjuk el és hagyjuk az ételt még kellemesen forróra hűlni a sütővel együtt. Így nagyon sok gázt, villanyt spórolhatunk meg, mert a cserépedényben, a forró sütőben az étel még kb. 15-20 percig párolódik a sütés közben képződött gőzben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése