Keresés ebben a blogban

Keresés a Google keresővel

2009. február 17., kedd

Bajor fánk


Hozzávalók: 
  • 3 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 3 dkg cukor
  • 1 késhegynyi só
  • 1 kávéskanál rum
  • 90 dkg liszt
  • kb. 4,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 1 liter olaj
Elkészítési idő: kb. 90 perc




  1. A vajat az egész tojással, a cukorral és a 3 tojás sárgájával és pici sóval habosra keverjük.
  2. Teszünk bele egy kávéskanál rumot és 3 dkg tejben áztatott élesztőt, a lisztet és annyi tejet, hogy kemény tészta legyen.
  3. Jól kidolgozzuk, majd kelni hagyjuk (30-60 perc).
  4. ha megkelt, belisztezett gyúródeszkára helyezzük és kb. 0.5-1 cm vastagra nyújtjuk.
  5. A kinyújtott fánktésztából süteménykiszúróval, vagy nagyobb méretű pohár szájával nagyobb férfitenyérnyi fánkokat szaggatunk.
  6. A serpenyőbe bőségesen öntünk olajat, hogy a fánkok "úszhassanak" benne, majd felforrósítjuk. Kis csipet tésztát beledobva, ha az olaj sercegni kezd és feljön a tetejére, akkor elég forró már az olaj, beletehetjük a fánkokat.
  7. Ha szeretnénk a sütés után a fánkok közepét lekvárral, pudinggal, stb. megtölteni, sütés előtt a hüvelykujjunkkal "nyomjuk ki" a tészta közepét, úgy, hogy alig 1-2 milliméter vastag legyen. Sütéskor ez a rész vékony marad, míg a fánk többi része jól felfújódik, így nem folyik ki a belehelyezett töltelék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése