Hozzávalók:
- 3 dkg vaj
- 2 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 3 dkg cukor
- 1 késhegynyi só
- 1 kávéskanál rum
- 90 dkg liszt
- kb. 4,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- kb. 1 liter olaj
- A vajat az egész tojással, a cukorral és a 3 tojás sárgájával és pici sóval habosra keverjük.
- Teszünk bele egy kávéskanál rumot és 3 dkg tejben áztatott élesztőt, a lisztet és annyi tejet, hogy kemény tészta legyen.
- Jól kidolgozzuk, majd kelni hagyjuk (30-60 perc).
- ha megkelt, belisztezett gyúródeszkára helyezzük és kb. 0.5-1 cm vastagra nyújtjuk.
- A kinyújtott fánktésztából süteménykiszúróval, vagy nagyobb méretű pohár szájával nagyobb férfitenyérnyi fánkokat szaggatunk.
- A serpenyőbe bőségesen öntünk olajat, hogy a fánkok "úszhassanak" benne, majd felforrósítjuk. Kis csipet tésztát beledobva, ha az olaj sercegni kezd és feljön a tetejére, akkor elég forró már az olaj, beletehetjük a fánkokat.
- Ha szeretnénk a sütés után a fánkok közepét lekvárral, pudinggal, stb. megtölteni, sütés előtt a hüvelykujjunkkal "nyomjuk ki" a tészta közepét, úgy, hogy alig 1-2 milliméter vastag legyen. Sütéskor ez a rész vékony marad, míg a fánk többi része jól felfújódik, így nem folyik ki a belehelyezett töltelék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése