Keresés ebben a blogban

Keresés a Google keresővel

2009. március 18., szerda

Gyümölcsös darahab - római tálban

Hozzávalók:
  • 1 liter tej
  • 2 dl búzadara
  • 3 tojás
  • 1 ek narancsszörp
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 ek kristálycukor
  • barackbefőtt
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra


  1. A római tálat beáztatjuk 15-20 percre langyos vízbe, majd beleöntjük a szoba hőmérsékletű tejet és a szörpöt.
  2. A darát óvatosan, lassan beleszórjuk, úgy, hogy szórás közben egyenletesen süllyedjen le az edény aljára.
  3. Ha kész, fakanállal keverjük össze, tegyük hideg sütőbe és közepes fokozatra állítva kb. 25 percig süssük, hogy a dara megduzzadjon.
  4. Sütés közben, 2-3 alkalommal keverjük meg rúdmixerrel. Ha ez nincs, fakanállal is alaposan összekeverhetjük.
  5. Ha a dara megduzzadt vegyük ki a sütőből és fedő nélkül hagyjuk hűlni, amíg a tojássárgáját cukorral, vaníliás cukorral alaposan felverjük, majd a tojásfehérjét is habbá verjük.
  6. Alaposan keverjük a grízbe először a cukrozott tojássárgáját, majd a befőttet és végül óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje-habot.
  7. Tegyük vissza a sütőbe fedő nélkül és kb. 20-25 percig közepes fokozaton süssük.
  8. Ha kész, befőttel és tejszínhabbal tálaljuk.
Jó tanács!
Ne főzzük meg előre hagyományos módon a tejbegrízt, mert a hideg tálba öntve elpattanhat az edény! Ha hagyjuk kihűlni a grízt, akkor viszont a tojásfehérjehab esik össze. 
Amikor a gríz elkészülte után kivesszük az edényt és összekeverjük a habot, zárjuk el a sütőt, de hagyjuk csukva az ajtaját, hogy ne hűljön le túlságosan. Így visszatehetjük az edényt, miután belekevertük a grízbe a hozzávalókat.
Semmiképpen ne hűljön se a sütő, se az edény tovább, mint amíg a tojássárgáját és a tojásfehérjét külön-külön felverjük. Utána azonnal tegyük vissza és gyújtsuk be a sütőt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése